Feestelijke oplevering van huurcomplex Den Haag

Het appartementencomplex CalandTwo, gelegen aan de Haagse Calandstraat, is officieel opgeleverd. Het gebouw omvat 117 (sociale) huurappartementen en commerciële ruimtes. Op 3 oktober 2018 verrichtten wethouder Wonen Boudewijn Revis, René Lemson, directeur-bestuurder bij Arcade en de eerste bewoner de feestelijke openingshandeling. Aansluitend vierde de corporatie samen met de bewoners en betrokkenen de oplevering. Ballast Nedam West heeft dit project in opdracht van Arcade gebouwd.

Na de oplevering van 104 huurappartementen in Dokwerk I in 2014 besloot onze opdrachtgever Arcade in 2015 het aanbod van huurwoningen in Laakhaven verder te vergroten middels de realisatie van een nieuw complex naast het bestaande gebouw. Als samenwerking tussen de woningcorporatie, de gemeente Den Haag en Moke Architecten werden de eerste kaders geschetst voor de uitbreiding. Vervolgens kwam door intensieve samenwerking met Ballast Nedam West snel een haalbaar plan op tafel.

Van plan tot realisatie

Eind 2016 werd het startsein gegeven voor de bouw van het plan, namelijk 117 huurappartementen (92 sociale en 25 vrije sector appartementen) met bijbehorende voorzieningen en op de begane grond commerciële ruimtes. De appartementen zijn energiezuinig en krijgen minimaal energielabel A. De gevel bestaat uit rijke baksteendetaillering, betonelementen en kenmerkende hangende balkons, waardoor het plan ook in de toekomst haar waarde en aantrekkingskracht behoudt. Door de bij Dokwerk I gerealiseerde modulaire parkeergarage uit te breiden met 70 nieuwe plekken kon eenvoudig worden voldaan aan de behoefte aan nieuwe parkeercapaciteit voor de nieuwe bewoners. 

Feestelijke oplevering

Tijdens de feestelijk opening zei René Lemson het volgende: “De wijk Laakhaven West verandert de komende jaren in een eigentijdse en levendige stadswijk. Ook Arcade draagt hier een steentje aan bij met de bouw van CalandTwo. Ik ben trots op het eindresultaat van dit totale project. De CalandTower was de eerste nieuwbouw in deze wijk, de huidige uitbreiding met CalandTwo en de CalandParking vormen samen nu een geheel. De architectuur is vernieuwend met bijzondere details en een vleugje New York. Ik wens de nieuwe bewoners heel veel woonplezier.” Na de feestelijke handeling werd de eerste sleutel uitgereikt aan de 26-jarige bewoonster.

Grote vraag naar huurwoningen

De vraag naar nieuwe betaalbare huurwoningen in de grote steden is erg groot, zo ook in Den Haag. Ballast Nedam West is dan ook blij dat zij haar steentje aan deze uitbereiding heeft kunnen meedragen. En zoals Wethouder Wonen Boudewijn Revis ook al aangaf: “De oplevering van CalandTwo is goed nieuws voor woningzoekenden. Dit wordt echt een prachtig woon- en werkgebied”.