Tekenmoment overeenkomst voor de realisatie van ruim 350 appartementen in Cartesius

op vastgoedbeurs PROVADA

CBRE Investment Management tekent overeenkomst Cartesius

CBRE Investment Management heeft een ontwikkel- en realisatieovereenkomst getekend met het Cartesius consortium (MRP en Ballast Nedam Development) op PROVADA voor ruim 350 appartementen verdeeld over 3 gebouwen in Cartesius Utrecht. De appartementen zijn onderdeel van fase 2 van de ontwikkeling Cartesius, een diverse, duurzame en gezonde nieuwe stadswijk in Utrecht. Nog deze zomer start de bouw van 56 appartementen onderdeel van het deelgebied Nicoya met in totaal 242 woningen. Later volgen de ontwikkelingen in de deelgebieden Loma Linda en het appartementencomplex op het CAB. Op dit monumentale gebouw worden 246 vrije sector huurappartementen gerealiseerd die direct verbonden zijn met het Cartesius Park, een open groene oase midden in de wijk en de Groene Lus rondom Cartesius. Minimaal 30% van de wijk wordt groen ingericht om de klimaatadaptatie en biodiversiteit van het gebied te bevorderen.

Op de foto: Niels Doodeman, Ofer Gilboa, Eveline Keizer, Eray Kocay, Paul Oremus Bianca Hollander, Bart Meijer

 

De woningen in Cartesius hebben een beperkt energieverbruik. De energie voor warm tapwater en verwarming wordt opgewekt  een collectieve bodemenergiebron en voorzien van zonnepanelen. Iedere nieuwe bewoner krijgt een gratis kennismakingsabonnement voor deelmobiliteit. Er komen  en ruime en comfortabele fietsenstallingen en goede fietspaden. Dankzij de nieuwe fietstunnel onder het spoor zijn bewoners in Cartesius snel in de historische binnenstad. Bewoners van Cartesius krijgen een lidmaatschap van de Cartesius gebiedsvereniging voor allerlei (gezamenlijke) activiteiten.

 

Paul Oremus (Country Manager en Manager Dutch Funds Netherlands CBRE Investment Management): "Deze acquisitie in Cartesius Utrecht is onderdeel van de strategie van het Nederlandse woningplatform dat gericht is op investeren in duurzame en gezonde woon- en werkomgevingen. We zijn blij met onze deelname in deze gebiedsontwikkeling en de ontwerpen doen recht aan waar wij voor staan; hoogwaardige en duurzame woningen in gezonde en vooral sociale omgevingen.’

 

Het eerste gebouw met 56 appartementen dat in fase 2 wordt gerealiseerd, onderdeel van deelgebied Nicoya, is ontwikkeld door het consortium en is een ontwerp van Paul de Ruiter Architecten, de bouw wordt gerealiseerd door Ballast Nedam West. De binnentuin van Nicoya biedt privacy en verbindt mens en natuur met mooie wandelpaden en zitelementen om elkaar te ontmoeten. De binnentuin is een biotoop die in samenwerking met de stadsecoloog en Mecanoo voor de landschapsarchitectuur is ontworpen. Inheemse planten zijn zorgvuldig uitgekozen om privacy te bieden aan bewoners en ontspanning voor passanten. Er komt een parkeergarage die is geïntegreerd in de binnentuin. Bomen groeien letterlijk vanuit de parkeergarage. Via een prachtig ontworpen toegang loopt je naar de groene binnentuin die is verbonden met het Cartesius Park. De groene gevels zijn gemeenschappelijk eigendom om te zorgen dat alles goed in stand gehouden wordt.

Het CAB, ontworpen door architect Mecanoo, wordt de blikvanger en identiteitsdrager van Cartesius in Utrecht met functies gericht op gezonde voeding, gemeenschap, beweging, zingeving & ontspanning. Het CAB beoogt de omgeving te activeren zodat het een aantrekkelijke ontmoetingsplek wordt voor bewoners en bezoekers. Het CAB wordt dan ook de ‘Huiskamer van de Wijk’ genoemd. De monumentale onderbouw in combinatie met het hypermoderne appartementengebouw daarboven zal een internationaal toonaangevend samenspel worden.

 

Bart Meijer (CEO MRP) "Wij zijn erg blij met CBRE Investment Management als vertrouwde partner die samen met ons investeert in de duurzame en gezonde gebiedsontwikkeling Cartesius in Utrecht. Vooral het appartementengebouw op het CAB zal een ware eyecather zijn.  Bouwen in de bestaande stad is een belangrijke taak om de stad sterk en de voorzieningen intact te houden. De transformatie van en nieuwbouw op het CAB toont respect voor erfgoed en laat zien dat ook boven bestaande monumenten gewerkt kan worden aan verdichting van de stad.”

Cartesius - Gezond Stedelijk Leven in Utrecht

In en rond Cartesius kunnen mensen harmonieus leven met elkaar, de stad en de natuur. Cartesius, geïnspireerd door de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, wordt een levendige, duurzame en groene stadswijk. Een plek om op te laden. Met het monumentale gebouw, bekend als het CAB, als tweede huiskamer en stralend middelpunt van de wijk. Cartesius creëert een gedifferentieerd en inclusief woonmilieu en een ruimtelijke omgeving waar ontmoeting en natuurlijk bewegen centraal staan, met een eigen identiteit en hoge

 

ambities. Minimaal 30% van de oppervlakte van de wijk zal groen zijn om van te genieten, maar ook om klimaatadaptatie en de biodiversiteit van het gebied te bevorderen.

 

Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development) “Het hergebruik van gebouwen wordt steeds belangrijker, iconen als het nieuwe CAB zullen bijdragen aan het versterken van deze beweging. Het is een internationaal voorbeeldproject, in een gezonde gebiedsontwikkeling, iets dat uitstekend past bij een internationaal georiënteerd bedrijf als CBRE Investment Management. Door een architectonische symbiose tussen oud en nieuw overstijgt dit ontwerp straks de functie die het gebouw zelf heeft. Het wordt onderdeel van een nieuwe wereld waarin de hard- en software naadloos op elkaar aansluiten, waar sociale infrastructuur wordt aangelegd in een wijk en waar met respect voor mens en natuur wordt ontwikkeld en gebouwd. .”

 

In Cartesius komt een goede mix aan verschillende woningtypen, waardoor iedereen in elke levensfase een geschikte woning kan vinden en binnen de wijk een wooncarrière kan maken.  Fase 2-5, met ruim 2.600 woningen, wordt ontwikkeld door MRP en Ballast Nedam Development. 

 

www.Cartesius-Utrecht.nl